Домашен бахур /от рецептите на мама/

Share Button

Първо се почистват червата на прасето, измиват се хубаво, обръщат се и пак се измиват. Водата не трябва да е много гореща, защото червата ще се напукат. Пускат се във вода, в която се слага малко сол и една лъжица оцет. Така стоят докато се приготви пълнежа.
Взема се месо от по-слабите места или около врата, малко от кървавата мас и по-ципаво месо, белия дроб, може и сърцето – всичко се нарязва на дребно може с ножица, защото се реже по-лесно. Всичко това се измива с гореща вода за по-бързо /може да стои да се изкисне, като му се сменя водата често/ и се оставя да се отцеди. След това се поставя в съд, за да се сложат подправките – сол, чубрица, черен пипер и бахар /смлени/, 2-3 глави лук нарязани на ситно и малко ориз /може малко да се свари ориза само да поеме водата/. Всичко се обърква, оставя се да постои 1-2 часа.
Вземат се червата /вече измити/ и се напълват по-хлабаво /не се препълват/, връзват се от двете страни. Нареждат се в по-голям съд, защото трябва да ги облее водата /на дъното се слагат лозови пръчки, за да не залепнат червата/. Отгоре пак се нареждат лозови пръчки и нещо да ги притисне, за да не изплуват /може плосък камък или керемида/. Червата се надупчват с кука за плетене на няколко места и се заливат с топла вода. Вари се като се слагат няколко дафинови листа. Много е важно да се препенва, докато се препенва се надупчват често червата /но не толкова, че да се накъсат/. След като е препенен вече се оставя бахура да се вари спокойно около 1-2 часа. Пробва се с вилицата, ако се реже червото означава, че бахура вече е готов. Изважда се в тава или друг съд, за да изстине.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 1 =

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>