Цветята на сенчестия балкон се поливат по-рядко

Share Button

Цветята, растящи на сенчести балкони, изискват специални грижи. На такива места най-добре растат фуксията, а на полусянка добре вирее бегония, хортензия, чехълче и други. Основно правило за цветята, растящи на сянка, е че не трябва да ги поливате често и обилно, защото влагата по-бавно се изпарява и ако се задържи по-дълго време в саксията може да предизвика загниване на корените. Поливайте ги сутрин и само при засъхнала почва.
Каква трябва да бъде водата?
Тя не трябва да бъде много твърда и да е умерено топла (като затоплена от слънцето). Най-добре е каните да се напълват сутпин и водата да престои в тях. Ако сте сигурни, че водата от водопровода не е много твърда, то тя със сигурност е подходяща за почти всички балконски цветя. Такава вода обаче трябва допълнително да се омекоти за някои растения, които са прекалено чувствителни към варовик (рододендрон, хортенции, мирт и други).
Това най-лесно можете да направите като във водата за поливане се окачи торбичка пълна с торф. При силно варовита вода торбичката се подновява на всеки 2-3 дни. Или се използват специални препарати за омекотяване (от цветарските магазини). Дъждовната вода от варела също е много подходяща за по-чувствителните към варовик растения.
Допълнителни грижи.
Всички прецъфтели цветове трябва веднага да се отстраняват. Същото се отнася и за увехналите или пожълтелите клонки и листа.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

89 − 84 =

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>