Прекомерно окосмяване

Share Button

окосмяване-280x186Понякога новороденото се ражда покрито по цялото тяло с нежни косми, които бързо опадат с изключение на косите. Окосмяването до пубертета е еднакво в двата пола, след което се оформя характерното за женския и мъжкия вид на мъжа и жената и всяко отклонение от нормалния тип окосмяване води до сериозни козметични недостатъци.

Женският тип окосмяване се характеризира със следните белези:

–         обилно окосмяване на главата;

–         бедно окосмяване на лицето; лек мъх на горната устна и косми пред ушите (бакембарди).

–         слабо или липсващо окосмяване по ръцете над лактите и по краката над коленете;

–         умерено изразено окосмяване на краката под коленете и на ръцете под лактите;

–         единични косми по гърдите, около гръдните зърна;

–         окосмяване на половата област под форма на триъгълник с хоризонтална горна граница;

–         окосмяването в подмишнечните ямки е еднакво и у двата пола.

3_215Появата на косми по лицето на жените е един от най-неприятните козметични недостатъци. Прекомерното окосмяване може да се появи и в други области на тялото: по краката, ръцете, туловището и други. Измененията в окосмяването у жените, свързани с появата на нежелано окосмяване, могат да се изразят в различна степен и по различен начин.

Усилено окосмяване от женски тип. Касае се за женско окосмяване, само че по-силно подчертано. Мъхът по горната устна е с по-груби космици и се забелязва от разстояние. Също така повече са космите пред ушите – по-силно подчертани бакембарди. Усилено, но все пак още слабо е окосмяването на бедрата и над лактите. Това състояние се среща по-често у тъмнокосите жени и най-често е наследствено предадена особеност. Не се нуждае от специално лечение, а само от прочистване на космите от опитна козметичка.

Усилено окосмяване от преходен тип. Това е по-силно изразено окосмяване от среден тип с лек преход към мъжкото окосмяване. В тези случаи по горната устна личи умерено силно окосмяване с оформяне на мустачки. Пред ушите бакембардите са значително изразени. Бузите и брадата са запазени от окосмяване. Значително е окосмяването по ръцете и краката, особено по вътрешната повърхност на бедрата. Има окосмяване, макар и слабо, и по средната линия на корема.

0146105df5c7e27d25e00570d116291c446f49Това окосмяване може да се дължи на заболяване на яйчниците или на надбъбречните жлези. При тези случаи преди премахването на космите жената трябва да се консултира с лекар. Ако се установи ендокринно заболяване, специално на яйчниците, може с оперативно лечение да се постигне добър резултат. Ако след операцията се появят отново косми, се прибягва към отстраняване на космите в козметичен институт.

Мъжки тип окосмяване при жените. Напълно развито мъжко окосмяване, което винаги се дължи на сериозно заболяване на жлезите с вътрешна секреция. Космите не трябва да се премахват от козметичка, преди да се проведе специализирано лечение.

Освен тези типове окосмяване при жените може да срещнем окосмяване, причинено от външно въздействие, например при дразнене на кожата от честа употреба на живачни помади и други вещества, които причиняват възпаление на кожата. В резултат на усиленото кожно кръвообръщение растежът на малките мъховидни косми се усилва. Честото прилагане на горещи компреси и всякакъв вид топлинно въздействие, както и продължителното облъчване на лицето с кварцова лампа и на слънце може да доведат до усилен растеж на косми. Неприятен козметичен недостатък представляват бенките от рождение, покрити с косми, особено ако са разположени по лицето. Временно засилване на окосмяването може да се появи при бременност, но то е преходно и бързо изчезва след раждането.

 

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 53 = 56

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>